Gezondheidszorg

Blog categorieën
Gezondheidszorg

Functionele en hippe Sanita zuster klompen voor medische beroepen

08-09-2021
Wesley de Jong

Iedereen kent wel dat ouderwetse beeld van personeel in ziekenhuizen of andere zorginstellingen waarbij iedereen loopt op saaie en lelijke medische klompen. De kwaliteit is ongetwijfeld oerdegelijk, maar aan het uiterlijk is veel aan te merken. Er valt immers geen enkel spoor van een hip of trendy design te ontdekken, iets dat vooral vrouwen in de zorg op prijs stellen. Want als het gaat om verpleegkundige of medische klompen, ook wel zusterklompen genoemd, lijken deze altijd van oudsher een saai en stoffig imago te hebben. Gelukkig veranderen de tijden. Het begint erop te lijken bij zorginstellingen of dit nog steeds een juiste conclusie is. Misschien is het wel tijd om onze kijk op deze onmisbare hulpmiddelen uit ziekenhuizen en de bejaardenzorg eens bij te stellen.

Gezondheidszorg

Kruisbesmetting voorkomen in de zorg [5 tips]

31-05-2021
Wesley de Jong

Kruisbesmetting is een erg breed begrip en het blijkt dat kruisbesmetting in diverse branches vragen oproept omdat niet iedereen precies weet wat het is. Daarom willen wij in dit artikel duidelijk maken wat kruisbesmetting is en hoe je het kan voorkomen in bijvoorbeeld de zorgsector.

Gezondheidszorg

De legionellabacterie: preventie en beheersing

23-01-2020
Wesley de Jong

Legionellose, beter bekend als ‘De Veteranenziekte’ ontstaat wanneer men in aanraking komt met de legionellabacterie. Iedereen kan een legionella-infectie oplopen, wel zijn er een aantal type mensen die een verhoogd risico lopen. Dit zijn rokers, ouderen en mensen met een verminderd afweersysteem. Jaarlijks lopen tussen de 5000 en 7000 mensen een legionella-infectie op. Het is dus zaak de aanwezigheid van de bacterie te voorkomen en/of te beheersen. Hoe u dit aanpakt, leest u in dit artikel.

Gezondheidszorg

Voorkom productvreemde materialen in voedsel

24-12-2019
Wesley de Jong

Iedere week, iedere dag – of een aantal keren per week – doen we onze boodschappen bij diverse supermarkten. Men slaat volledige maaltijden in en consumeert gemiddeld per dag drie kilo aan eten en drinken. Het komt regelmatig voor dat de consument productvreemde materialen aantreft als glas of plastic. Om dit te voorkomen, is het enorm belangrijk om extreem goed te letten op de voedselveiligheid van deze voedingsmiddelen. De consument moet er immers op kunnen vertrouwen dat, hetgeen zij consumeren, veilig is. Ieder die voedsel produceert of verkoopt, heeft dan ook de verantwoordelijkheid om alleen veilig voedsel op de markt te brengen.

Gezondheidszorg

Hygiënecode horeca 2019

24-06-2019
Wesley de Jong

Alle bedrijven en organisaties in Nederland die met voedsel actief zijn, zoals het bewerken, produceren, opslaan of vervoeren, moeten verplicht een voedselveiligheidsplan (HACCP plan) hebben. De keuze voor horeca-ondernemers of andere partners uit de voedselketen is om geheel zelfstandig of eventueel met een consultant zo’n HACCP plan schrijven, of om het op een makkelijker manier te doen: de kant-en-klare hygiënecode van de eigen brancheorganisatie gebruiken.

In de Nederlandse wetgeving bestaan 33 verschillende hygiënecodes die bestemd zijn voor veertien verschillende sectoren. Van deze veertien bedrijfstakken is de hygiënecode horeca de bekendste.

Gezondheidszorg

Risico’s en belang van een goede voedselveiligheid

12-06-2019
Wesley de Jong

Iedereen weet dat de voedselveiligheid in een bedrijf enorm belangrijk is. Hoe goed we ons best ook doen, er kunnen altijd ziekmakers opduiken in voedsel. Denk aan virussen of bacteriën die voor de mens niet ruikbaar of te proeven zijn. Bekende voorbeelden van veroorzakers van een voedselinfectie of voedselvergiftiging zijn onder meer het novovirus, salmonella en het E. coli poepbacterie. Daarnaast kunnen productvreemde materialen als chemicaliën per ongeluk vrijkomen bij de productie van voedsel. Iedereen kent uit de media wel de schandalen rondom dioxines, fipronil, bestrijdingsmiddelen en PAK’s.

In de hele Europese Unie geldt de wetgeving van de ALV (Algemene levensmiddelen verordening) van de General Food Law, met bindende voedselveiligheid regels. Deze ALV is door de overheid vertaald naar de Nederlandse situatie. Het bekendst hierin is de Warenwet.

Detailhandel en supermarkten

NEN 3140

26-03-2019
Wesley de Jong

Elke werknemer in Nederland die werkt met elektriciteit, heeft te maken met NEN 3140 (laagspanning) of NEN 3840 (hoogspanning). Iedereen die zich houdt aan deze norm kan veilig werken met een laagspanningsverdeler, een laagspanningskabel, een laagspanningsrek, enzovoorts. Veel bedrijven in de industrie of elders hanteren de principes van NEN 3140 en ondergaan periodiek een NEN 3140 inspectie of een NEN 3140 keuring. Voor alle betrokken bedrijven en organisaties gold dat in december 2018 de laatste update is ingevoerd.

De bepalingen van de NEN 3140 klinken misschien onbekend in de oren, maar lijken vaak heel logisch. Iedereen op de werkvloer heeft er in feite mee te maken, want ook laagspanningsapparatuur als verlichting, pc’s of de koffieautomaat zijn hierop van toepassing. De Arbeidsinspectie adviseert de regels van de NEN 3140 na te leven voor werknemers. Daarnaast worden klanten en afnemers beschermd tegen eventuele gevaren op het gebied van stroom en stroomvoorziening. Als u zelf twijfels heeft op dit gebied, kan een eerste stap zijn om een installatiebedrijf, elektricien of laagspanningsmonteur in te schakelen.

Gezondheidszorg

Operatiekleding (OK kleding) kopen

28-11-2018
Wesley de Jong

Als professional wil u uw beroep uitvoeren met kennis van zaken, trots, passie en een verantwoorde hygiëne. Belangrijk hierbij is het dragen van de specifieke beroepskleding die aan de HACCP regelgeving voldoet. Een goede keuze bij operatiekleding (OK kleding) kopen is daarbij belangrijk. Er zijn immers vele soorten en de voorschriften per beroep of per afdeling kunnen soms verschillen.

Zoals bekend bestaan er diverse soorten wegwerpkleding voor werkomgevingen waarbij hygiëne een wettelijk vereiste is. We noemen deze wegwerpkleding ook wel disposables. In verschillende bedrijfstakken, de zorg en de voedsel en horeca sector voorop, is beschermende kleding voor werknemers onontbeerlijk. Wegwerpkleding biedt u en uw medewerkers immers een afdoende afweer tegen ongewenste zaken als bacteriën, infectiegevaar en kruisbesmetting van mens tot mens of van mens tot product.

Gezondheidszorg

Extra grip op de vloer – Schoenen en veiligheid

24-05-2018
Wesley de Jong

Veiligheid en hygiëne. Allebei enorm belangrijk in een bedrijf. Het is daarom van belang dat er veilig schoeisel is om ongelukken te voorkomen. In deze blog leest u over de verschillende soorten werkschoenen en vertellen we u vijf dingen die u écht moet weten over veiligheidsschoenen. Van vervanging tot onderhoud.

Gezondheidszorg

Hoe maak je een WC schoon? [8 tips]

10-11-2016
Wesley de Jong

Het toilet moet regelmatig worden schoongemaakt. Hoe vaak, hangt af van de hoeveelheid bezoekjes aan de sanitaire ruimte. Bij veelvuldig gebruik is het beter om deze elke dag of soms zelfs meerdere keren per dag schoon te maken. De vloer moet schoon zijn, de toiletpot moet netjes zijn en het moet er fris ruiken, maar belangrijker nog de toilet moet niet alleen optisch schoon zijn maar ook hygiënisch schoon.