Listeria kan worden overgedragen van besmette vloeren en afvoerputten naar andere gedeelte van de productieruimten, en zelfs naar het products zelf, op een aantal verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan schoenzolen, productieonderdelen, wielen van karretjes en zelfs borstels, bezems en andere schoonmaakmaterialen.
De beste manier om Listeria te voorkomen op de vloeren en in de putten is om ze regelmatig te reinigen en te desinfecteren. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de reiniging die uitgevoerd wordt zo min mogelijk besmetting veroorzaakt in de omgeving eromheen. Het gebruik van hogedrukreinigers en schrobmachines verhoogt de kans op de verspreiding van listeria. Het gebruik van deze machines kan ervoor zorgen dat listeria middels de luchtverplaatsing op de machines, onderdelen en andere oppervlakten verspreid wordt. Gebruik in plaats daarvan speciale handmatige reinigingsmaterialen met kleurcode voor vloer- en afvoerreiniging. Gereedschappen die worden gebruikt om vloeren te reinigen, moeten een andere kleur hebben dan die voor het reinigen van afvoeren en die voor het reinigen van oppervlakken met voedselcontact.
2. Productieapparatuur
Net als vloeren en afvoeren, kunnen moeilijk schoon te maken plaatsen op en in voedselverwerkingsapparatuur waterophoping en verontreiniging mogelijk maken, wat vervolgens kan leiden tot kolonisatie en groei van Listeria.
Om het risico te minimaliseren, is het van essentieel belang om hygiënisch ontworpen verwerkingsapparatuur te gebruiken, die eenvoudig schoon te maken is en gemaakt is van geschikte materialen die geschikt zijn om in aanraking te komen met voedingsmiddelen. De frequentie van reiniging en desinfectie moet gebaseerd zijn op risicobeoordeling, maar voor apparatuur die wordt gebruikt voor het verwerken van gekoeld kant-en-klaar voedsel, moet dit waarschijnlijk minstens één keer per dag zijn.
Dagelijkse reiniging moet worden aangevuld met regelmatige stripdowns en diepe reiniging om ervoor te zorgen dat gebieden die moeilijk te bereiken zijn tijdens de dagelijkse reiniging worden gecontroleerd. Nogmaals, de frequentie van diepe reiniging moet gebaseerd zijn op risicobeoordeling.
Houd tijdens het reinigen en desinfecteren rekening met moeilijk te bereiken plaatsen op de apparatuur. Dit zijn de gebieden waar Listeria aanwezig kan zijn, vooral als een gebied lang nat blijft. Een aantal voorbeeld van dit soort plekken zijn.
- Slecht drogen open frames
- Hoeken en gaten
- Holle rollerbanen
- Slechte lasnaden
- Holle ruimten in snijmachines
- Holle ruimten onder kappen en afdichtingen
3. Schoonmaakmaterialen
Geloof het of niet! Schoonmaakmaterialen kunnen een gigantische bron van listeria besmetting zijn. Een onderzoek van de Campden BRI uit 1990 heeft aangetoond dat 47% van het schoonmaakmateriaal positief getest zijn op listeria.
Om listeria op het gebied van schoonmaakgereedschappen te voorkomen zijn twee dingen van cruciaal belang:
- Een hygiënisch design
- Een juist onderhoud van de schoonmaak tools.
Uw reinigingsgereedschappen moeten een hygiënisch goed ontwerp hebben en daarnaast moeten ze eenvoudig te reinigen zijn dit voorkomt namelijk microbiologisch groei van Listeria. Een hygiënisch ontwerp omvat de volgende eigenschappen:
- Een gladde constructie
- Constructie uit één stuk
- Eenvoudig demontage
- Geen spleten, kieren, naden en randen.
Naast het gebruik van hygiënisch ontworpen schoonmaakmaterialen van Vikan, is het erg belangrijk om uw reinigingsgereedschappen op de juiste manier te onderhouden. Alle gereedschappen moeten na gebruik regelmatig worden vervangen, gereinigd en / of gedesinfecteerd en op de juiste manier worden bewaard op geschikte ophangrekjes of schaduwborden. Het is ook essentieel om tools met kleurcodering te gebruiken om materialen te scheiden dat wordt gebruikt om vloeren te reinigen en bijvoorbeeld van andere materialen die worden gebruikt om snijmachines te reinigen.
4. Koelers, diepvriezers en luchtbehandelingssystemen
Zoals hierboven vermeld, kan Listeria overleven bij zeer lage temperaturen – zelfs bij -5 ° C. Koelers en diepvriezers zijn koud en nat, en daarnaast is er nog een andere zeer belangrijke bijkomstigheid. Listeria heeft minder concurrentie van andere micro-organismen in deze omgevingen, waardoor vrij spel heeft zich hier te ontwikkelen.
Het is essentieel om de verdampingsplaten en ventilatoren in koel- en vriescombinaties te allen tijde schoon en gedesinfecteerd te houden. Condensaat van koelsystemen moet naar afvoerleidingen of naar lekbakken worden geleid, die regelmatig moeten worden geleegd, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Vervoer producten nooit onder een koel- of vriessysteem door.
In veel luchtbehandelingssystemen zijn er ook verdampers die moeten worden schoongemaakt. Bovendien is het van cruciaal belang om condensatie – en daaropvolgende wateropbouw – in uw luchtbehandelingssystemen te voorkomen.