De belangrijkste onderdelen voor het waarborgen van de voedselveiligheid – en het kwaliteitsprogramma – binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn het reinigen en desinfecteren van schoonmaakartikelen. Een consequent en correct onderhoud van schoonmaakartikelen als borstels, bezems, vloertrekkers en stelen, is essentieel om het risico op kruisbesmetting van allergenen, bacteriën en foreignbody contaminatie te minimaliseren. Daarnaast draagt het onderhouden van uw schoonmaakartikelen ook bij aan de gestelde wettelijke eisen en de criteria van auditerende instanties als HACCP en BRC.
Het onderhoudsproces van borstels en veegmaterialen biedt daarnaast nog veel meer voordelen zoals:
- Het verbetert de effectiviteit en efficiency van de reiniging, waardoor de stilstandtijd die ingepland is voor reiniging wellicht verkort kan worden.
- Het verhoogt de voedselveiligheid.
- Het verhoogt de kwaliteit en de shelf-life (houdbaarheid) van uw schoonmaakartikelen.
- Het vermindert afval.
- Het vermindert de kans op terugroepacties van producten.
- Het beschermt en verbetert de reputatie van uw bedrijf.
- Het vermindert het risico op schadeclaims of vervolging.
- Het is een kans om kostenbesparing realiseren (mits goed uitgevoerd).
Het grote belang van het goed onderhouden/reinigen van schoonmaakgereedschappen wordt erkend door de Global Food Safety Initiative (GFSI). Dit komt naar voren in de door de GFSI goedgekeurde food safety keurmerken BRC & FSSC die speciaal een hoofdstuk hebben gewijd aan het onderhouden van borstelmaterialen.