Er heerst binnen de voedselindustrie en onder consumenten veel onrust over de zogenoemde listeria bacterie. Deze naam klinkt u vast niet onbekend in de oren. Listeria (ook wel listeriose genoemd) is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De risico’s worden echter vaak onderschat. De kans op besmetting is klein, maar de gevolgen kunnen wel heel ernstig zijn. De bacterie is voornamelijk te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Bij het consumeren van deze besmette producten kunnen mensen erg ziek worden. Vooral zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een groot risico. Dit blog behandelt tips waarmee u besmetting van de listeria bacterie kunt voorkomen binnen uw bedrijf.
Blog artikelen
- Detailhandel en supermarkten (1)
- Divers (8)
- Ergonomisch werken (4)
- Gezondheidszorg (12)
- HACCP (10)
- Hygiëne (14)
- Industrie (6)
- Keuken en restaurant (7)
- Kleurcodering (1)
- Onderwijs en overheid (1)
- Particulier (6)
- Schoonmaakplannen (10)
- Transport sector (1)
- Voedingsmiddelenindustrie (19)
Listeria, een niet te onderschatten gevaar voor de voedselindustrie
Hygiëne voorop: kies een ophangsysteem voor uw borstels en bezems
Hygiënisch werken staat of valt bij het onderhoud van uw schoonmaakartikelen. Rondslingerende bezems en afwasborstels kunnen ervoor zorgen dat uw werkplek er chaotisch uitziet en producten minder lang mee gaan. Om bacteriegroei te verminderen en een schone en opgeruimde werkplek te creëren, biedt Hygienesupply verschillende soorten en maten ophangsystemen aan. Maar hoe kiest u nu het systeem wat voor u en uw organisatie het beste werkt? In dit blog helpen wij op weg in de keuze voor een Vikan ophangsysteem.
Reinig uw bezems en borstels en verhoog de voedselveiligheid [whitepaper]
De belangrijkste onderdelen voor het waarborgen van de voedselveiligheid – en het kwaliteitsprogramma – binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn het reinigen en desinfecteren van schoonmaakartikelen. Een consequent en correct onderhoud van schoonmaakartikelen als borstels, bezems, vloertrekkers en stelen, is essentieel om het risico op kruisbesmetting van allergenen, bacteriën en foreignbody contaminatie te minimaliseren. Daarnaast draagt het onderhouden van uw schoonmaakartikelen ook bij aan de gestelde wettelijke eisen en de criteria van auditerende instanties als HACCP en BRC.
Listeria bacterie: Waar moet ik nou precies op letten?
Listeria, iedereen heeft er weleens van gehoord! De meeste mensen weten dat het te maken heeft met voedsel en dat het in sommige gevallen vrij ernstig kan zijn. Maar is het dit ook? In onze ogen heeft Listeria twee gezichten en wordt het vanuit twee werelden totaal verschillend bekeken.
Vanuit het perspectief van de consument is listeria misschien een iets minder bekend fenomeen, echter voor sommige groepen van onze bevolking is het zeker iets om rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld zwanger, wat meer op leeftijd of laat je gezondheid wat te wensen over? Dan is het goed om eens een kijkje te nemen op de website van het voedingscentrum om de do’s en dont’s eens even goed door te lezen.
Ben je een food-professional lees dan vooral hier verder!
Bacteriën op smartphone reinigen [o.a. poepbacteriën]
Laten we eerlijk zijn, we zitten met onze handen de hele dag door aan dingen die bacteriologisch zwaar vervuild zijn, denk bijvoorbeeld aan deurklinken, kranen, tijdschriften en pinautomaten op zich zouden we deze opsomming eindeloos lang kunnen maken. Het probleem is doordat we al deze dingen aanraken bacteriën overgedragen worden naar onze smartphone. Uit onderzoek van Fox News blijkt zelfs dat onze smartphone 18x viezer is dan een openbaar toilet.
Ergonomische schoonmaken [incl. 20 houding tips]
Reinigingswerkzaamheden uitvoeren in de voedingsmiddelenindustrie of in de zorg-sector is fysiek zwaar. Dit is natuurlijk niet zo erg voor ons lichaam, mits we dit op een verantwoord manier aanpakken. Ditbetekent dat het in sommige gevallen nodig kan zijn dat ergonomische hulpmiddelen ingezet moeten worden. Daarnaast is het vaak een must dat er voldoende afwisselingen in de werkzaamheden aanwezig zijn. Uiteraard moet er voldoende aandacht zijn voor een gezonde en ergonomische houding. In dit artikel bespreken waar u het beste op kunt letten en welke hulpmiddelen u zowel ondersteunen in de ergonomie en een efficiënte reiniging bewerkstelligen.
Hygiënecode horeca 2019
Alle bedrijven en organisaties in Nederland die met voedsel actief zijn, zoals het bewerken, produceren, opslaan of vervoeren, moeten verplicht een voedselveiligheidsplan (HACCP plan) hebben. De keuze voor horeca-ondernemers of andere partners uit de voedselketen is om geheel zelfstandig of eventueel met een consultant zo’n HACCP plan schrijven, of om het op een makkelijker manier te doen: de kant-en-klare hygiënecode van de eigen brancheorganisatie gebruiken.
In de Nederlandse wetgeving bestaan 33 verschillende hygiënecodes die bestemd zijn voor veertien verschillende sectoren. Van deze veertien bedrijfstakken is de hygiënecode horeca de bekendste.
Risico’s en belang van een goede voedselveiligheid
Iedereen weet dat de voedselveiligheid in een bedrijf enorm belangrijk is. Hoe goed we ons best ook doen, er kunnen altijd ziekmakers opduiken in voedsel. Denk aan virussen of bacteriën die voor de mens niet ruikbaar of te proeven zijn. Bekende voorbeelden van veroorzakers van een voedselinfectie of voedselvergiftiging zijn onder meer het novovirus, salmonella en het E. coli poepbacterie. Daarnaast kunnen productvreemde materialen als chemicaliën per ongeluk vrijkomen bij de productie van voedsel. Iedereen kent uit de media wel de schandalen rondom dioxines, fipronil, bestrijdingsmiddelen en PAK’s.
In de hele Europese Unie geldt de wetgeving van de ALV (Algemene levensmiddelen verordening) van de General Food Law, met bindende voedselveiligheid regels. Deze ALV is door de overheid vertaald naar de Nederlandse situatie. Het bekendst hierin is de Warenwet.
Voedingsmiddelenindustrie schoonmaak oplossingen
De wetgeving rondom schoonmaak, reiniging, desinfectie en onderhoud in horeca envoedselverwerkende fabrieken wordt steeds strenger. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor bedrijven in de voedingsmiddelensector om processen beter te laten verlopen. Ooit voldeed een wasbak met een blokje zeep tegen bacteriën en besmetting, Nu werken we met hygiënevoorschriften waaraan niemand in de hele keten van boer tot bord zich kan onttrekken.
In dit blogartikel gaan we in op manieren en middelen om alles rondom schoonmaak, reiniging en hygiëne makkelijker en beter te laten verlopen. Schoonmaak dient immers meer te zijn dan een hinderlijk kostenvehikel. Zorg dat alles slim en kosteneffectief verloopt, zorg voor goede instructies of opleiding van het schoonmaakpersoneel en investeer in de juiste producten om de vereiste hygiëne te bereiken. Over hoogwaardige schoonmaakmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie schreven wij reeds in dit blogartikel: https://www.hygienesupply.nl/vikan-in-de-voedingsmiddelenindustrie/
NEN 3140
Elke werknemer in Nederland die werkt met elektriciteit, heeft te maken met NEN 3140 (laagspanning) of NEN 3840 (hoogspanning). Iedereen die zich houdt aan deze norm kan veilig werken met een laagspanningsverdeler, een laagspanningskabel, een laagspanningsrek, enzovoorts. Veel bedrijven in de industrie of elders hanteren de principes van NEN 3140 en ondergaan periodiek een NEN 3140 inspectie of een NEN 3140 keuring. Voor alle betrokken bedrijven en organisaties gold dat in december 2018 de laatste update is ingevoerd.
De bepalingen van de NEN 3140 klinken misschien onbekend in de oren, maar lijken vaak heel logisch. Iedereen op de werkvloer heeft er in feite mee te maken, want ook laagspanningsapparatuur als verlichting, pc’s of de koffieautomaat zijn hierop van toepassing. De Arbeidsinspectie adviseert de regels van de NEN 3140 na te leven voor werknemers. Daarnaast worden klanten en afnemers beschermd tegen eventuele gevaren op het gebied van stroom en stroomvoorziening. Als u zelf twijfels heeft op dit gebied, kan een eerste stap zijn om een installatiebedrijf, elektricien of laagspanningsmonteur in te schakelen.