Blog artikelen

Blog categorieën
HACCP

Het HACCP kleurcoderingsysteem van Vikan

04-03-2019
Wesley de Jong

De HACCP richtlijn is een in de hele EU wettelijk voorgeschreven  regelgeving voor de veiligheid van voedsel voor elk bedrijf dat heeft te maken met de productie, de opslag en het vervoer hiervan. Zowel de werkomgeving in de voedselverwerkende bedrijven en elk eindproduct of halffabrikaat dat bij mens of dier in de mond gaat, moet voldoen aan de risico-inventarisatie met een HACCP certification. Vanzelfsprekend zijn er strenge HACCP controles en audits door een beëdigd HACCP controleur van de NVWA.

Het hoofddoel van de HACCP eisen is het zo veel mogelijk minimaliseren van risico door besmetting. In extreme gevallen leidde dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld tot ernstige uitbraken van ziektes bij bijvoorbeeld kippen of koeien, of zaten er  zaken in voedingsmiddelen die daar absoluut niet in thuis horen. Elke kok werkt bijvoorbeeld dan ook met de HACCP regels keuken, in de industrie werken ze met HACCP stickers en allerlei professionals in de food industrie volgen regelmatig een HACCP training.

Voedingsmiddelenindustrie

De vernieuwde BRC Food 8 vereisten

06-02-2019
Wesley de Jong

Elke professional in de voedselverwerkende industrie zal het weten: op 1 februari 2019 zijn de nieuwe wettelijke eisen ingegaan van de BRC Food 8. De BRC is de in 1998 opgerichte organisatie die periodiek de wereldwijd geldende normen voor voedselveiligheid vaststelt. Doel is om middels één universele checklist van 300 voorwaarden élk risico bij élk aspect uit de voedselketen af te dekken.

In augustus 2018 werd de achtste versie gepubliceerd en per 1 februari 2019 is versie acht van de BRC Food zoals gezegd wettelijk van kracht. Hierdoor zal de gehele internationale voedselverwerkende sector zich moeten houden aan deze voorwaarden van de BRC Global Standard For Food Safety. Hieronder gaan we verder in op de vier belangrijke veranderingen voor de food sector.

Voedingsmiddelenindustrie

De 5 belangrijkste tips voor een vloeiende verandering naar de eisen van ISO 22000:2018

04-02-2019
Wesley de Jong

Elke ondernemer of belanghebbende kent wel de de regelgeving van de ISO 22000:2005. Dit is de op 1 september 2005 ingevoerde wereldwijd geldende standaard op het gebied van de veiligheid van voedsel. Deze wetten zijn sindsdien geldig voor het complete voedselketen, oftewel van boer tot bord, maar dus ook fabrikanten van verpakkingen of fabrikanten van machines voor voedselverwerking. Want elke ondernemer maar ook de consument wil natuurlijk kunnen vertrouwen op voedsel dat veilig is.

Industrie

Professionele stofzuiger kiezen, hoe kies je de juiste? Wij helpen je graag

28-12-2018
Wesley de Jong

In elke tak van industrie is bekend dat een industriële stofzuiger noodzakelijk is voor een goede bedrijfsvoering. Afgezien van een ruimte als kantine zijn er immers veel ruimtes of oppervlaktes die een gewone huishoudelijke stofzuiger nooit zal aankunnen. Behalve afval waarvoor een bouwstofzuiger bestemd is, hebben we het dan in de regel over de industriestofzuier of een waterstofzuiger.

Maar wat is nou de beste waterstofzuiger of de beste industriële stofzuiger en waar kan ik die kopen? Wat zijn de verschillen en de voordelen en kan ik zo’n bedrijfsmatige stofzuiger online bestellen tegen een scherpe prijs? Met dit blog helpen wij u de goede industriestofzuiger te vinden voor bij u op de werkvloer.

Gezondheidszorg

Operatiekleding (OK kleding) kopen

28-11-2018
Wesley de Jong

Als professional wil u uw beroep uitvoeren met kennis van zaken, trots, passie en een verantwoorde hygiëne. Belangrijk hierbij is het dragen van de specifieke beroepskleding die aan de HACCP regelgeving voldoet. Een goede keuze bij operatiekleding (OK kleding) kopen is daarbij belangrijk. Er zijn immers vele soorten en de voorschriften per beroep of per afdeling kunnen soms verschillen.

Zoals bekend bestaan er diverse soorten wegwerpkleding voor werkomgevingen waarbij hygiëne een wettelijk vereiste is. We noemen deze wegwerpkleding ook wel disposables. In verschillende bedrijfstakken, de zorg en de voedsel en horeca sector voorop, is beschermende kleding voor werknemers onontbeerlijk. Wegwerpkleding biedt u en uw medewerkers immers een afdoende afweer tegen ongewenste zaken als bacteriën, infectiegevaar en kruisbesmetting van mens tot mens of van mens tot product.

HACCP

HACCP checklist en HACCP normen – Blog

07-11-2018
Wesley de Jong

Voor uzelf, de veiligheid van uw producten, voor uw medewerkers en uw uitstraling naar de klanten en de buitenwereld zijn de HACCP checklist en HACCP normen niet alleen een wettelijk vereiste maar ook prettig om mee te werken. De HACCP normen zijn vastgelegd in het warenwetbesluit Hygiëne van Levensmiddelen.

Zoals bekend zal zijn, staat HACCP voor Hazard Analysis Critical Control Points en is het de ideale manier om de veiligheid in uw werkomgeving en dat van de klant te borgen. Immers, iedereen in uw bedrijf of organisatie weet met een HACCP checklist waar hij aan toe is en kan met behulp van goed omschreven protocollen precies weten wat de bedoeling is om alle taken en handelingen op een goede, veilige en verantwoorde manier uit te voeren.

Schoonmaakplannen

Nieuwe kleuren in het Vikan assortiment

26-10-2018
Wesley de Jong

Vikan is internationaal marktleider voor B2B producten voor professionals die werkzaam zijn op het vlak van hygiëne, schoonmaak en onderhoud in de sectoren als de gezondheidszorghoreca en voedingsmiddelenindustrie. Zoals u bekend zal zijn verwerkt Vikan veel feedback van klanten in alle producten. Bij elk artikel is immers rekening gehouden met uw wensen voor kostenbesparing, een lange levensduur, het kunnen voldoen aan de geldende recente wetgeving en een goede ergonomie en efficiency.

Hygiëne

Hygiëne, wat betekent dat nou eigenlijk?

24-09-2018
Wesley de Jong

Hygiëne is erg belangrijk in de gezondheidszorg, in de voedingsmiddelenindustrie, de horeca en natuurlijk bij jezelf. Maar wat is het eigenlijk? Waar komt de term vandaan? Hygiëne staat voor alle handelingen en handelingswijzen om ziekteverwekkers te mijden om mens en dier gezond te houden. Hygiëne is afgeleid van de Griekse mythologie de godin van de gezondheid en reinheid.

Schoonmaakplannen

Hoe kies je de beste borstel voor voedselverwerking

14-08-2018
Wesley de Jong

Goede reinigingsproducten verhogen de hygiëne van werkstations en maken het gemakkelijker voor personeel om hun werk goed te doen. Het vinden van de juiste borstel voor elke taak wordt makkelijker als je weet hoe een borstel functioneert. Kijk dus naar stijfheid, borsteltype en borstelhaar.

Voedingsmiddelenindustrie

Handen wassen in de voedselindustrie, hoe belangrijk is dat nu eigenlijk?

09-08-2018
Wesley de Jong

Handenwassen in de voedingsmiddelenindustrie is een van de eerste verdedigingslinies in de voedselveiligheid. Naast een risico voor de gezondheid van de consument kan onhygiënisch werken leiden tot een kostbare daling van reputatie. Het is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van individuele werknemers om ervoor te zorgen dat de juiste handwasprocedures worden gevolgd. Managers moeten een “cultuur” van voedselveiligheid cultiveren waar het nemen van een time-off om handen te wassen wordt aangemoedigd. Voorzieningen moeten ook zijn uitgerust met geschikte was stations voor het handhygiene. Niet alleen zal het efficiënt handen wassen en het creëren van de cultuur voor handenwassen de consument beschermen, het zal ook helpen uw bedrijf te beschermen.