Voordat u kleuren toe gaat wijzen aan grondstoffen, afdelingen of werkzaamheden is het goed om u af te vragen of er regelgeving bestaat omtrent het inzetten van beschikbare kleuren. We kunnen hier kort over zijn er zijn geen basis regels voor welke kleur ingezet dient te worden op een bepaalde activiteit. Uiteraard zijn er wel een aantal veel voorkomende “beste practices” om de beschikbare kleuren in te zetten zodat u daar het meeste profijt van heeft. Welke kleur u ook kiest voor een grondstof, afdeling of activiteit het is wel van belang dat dit vastgelegd word in het HACCP programma en dat dit ook gecommuniceerd word naar de medewerkers.
Regelgeving omtrent gebruik van kleuren
Hoe bepaal ik welke kleur geschikt is?
Het is verstandig om het kleurcoderingsprogramma zo simpel mogelijk te houden door bijvoorbeeld het aantal verschillende kleuren zo minimaal mogelijk te houden. Vaak onstaat de gedachte dat iedere productielijn of iedere werkbank een eigen kleur moet hebben maar dit is juist niet het geval. Probeer alleen een andere kleur te introduceren wanneer er sprake is van kans op kruisbesmetting. Juist op de punten waar kruisbesmetting geen gevaar is is het vaak verstandig dezelfde kleur in te zetten. Hoe meer kleuren er gebruikt worden, en al helemaal wanneer er combinatie van kleuren gemaakt worden zal dit het systeem ingewikkeld maken en daardoor minder effectief.
Het is aan te raden om de kleuren zo te kiezen dat ze logisch zijn. Zo zijn er bepaalde kleuren die over het algemeen gelinkt worden aan de activiteit die plaats vind. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
- Rood – Voor rauw vlees
- Geel – Tarwe en granen.
- Blauw – Voor op de machines (blauw word geassocieerd met schoon)
- Zwart – Buitenterrein
- Groen – Verpakking
- Wit – Cleanroom
- Paars – Logistiek
Uiteraard is dit maar een voorbeeld. Indien uw situatie behoefte heeft aan een andere kleur indeling is dit natuurlijk prima mogelijk.
Voorbeelden van kleur gebruik binnen uw kleurcoderingsprogramma
Er zijn 3 groepen van kruisbesmetting die sterk gereduceerd kunnen worden door het gebruik van kleurcodering:
Voorkomen van Functionele kruisbesmetting:
- Rood: Rauw Vlees
- Groen:Verwerkt vlees
Voorkomen van kruisbesmetting tussen afdelingen:
- Blauw: Seafood / Vis
- Geel: Kip
Voorkomen van de kruisbesmetting van allergenen:
- Wit: Melk
- Groen: Soja
- Geel: Tarwe
Vikan en uw kleurcoderingssysteem
Vikan is de toonaangevende fabrikant van schoonmaakartikelen zoals borstel, bezems, vegers, foam sprayers en stelen die in 9 kleuren leverbaar zijn. Binnen uw productiefaciliteit zijn schoonmaakmaterialen de artikelen die bij uitstek de voorkeur genieten om onder te verdelen in kleuren. Op deze manier kunt u de vegers, borstels en microvezel doeken aanpassen aan de kleurzone. U reduceert hiermee sterk de kans op kruisbesmettingen, maximaliseert de voedselveiligheid en vereenvoudigd het gebruik van materialen voor uw personeel. Wanneer u dus gebruik maakt van kleurcodering is Vikan een onmisbaar verbindingsstuk tussen het voldoen aan de regelgeving, en een praktisch en efficiënt uitvoerbaar schoonmaakprogramma.