Een koksmuts ziet er professioneel uit en draagt bij aan een hygiënische keuken. Een kok hangt tijdens het bereiden van het eten, constant met het hoofd erboven. Een koksmuts voorkomt dat haren en zweetdruppels in het eten terechtkomen. Hier kan eventueel ook nog als extra een haarnetje gebruikt worden.
Stoffen koksmutsen of wegwerp koksmutsen
Wanneer u een koksmuts koopt, hebt u de keuze uit twee soorten. U kunt gaan voor de stoffen koksmuts of de wegwerp (disposable) koksmuts. De wegwerp koksmuts heeft een aantal voordelen ten opzichte van de meer traditionele stoffen variant.
De stoffen koksmuts gaat lang mee, maar moet ook na elke dag gewassen worden. Dat kost tijd en energie. Daarnaast gebeurt het al snel dat de koksmuts ergens blijft slingeren. Bijvoorbeeld op een vuil aanrecht. De koksmuts is dan al niet meer 100% schoon, terwijl de werkdag nog moet beginnen.
Een ander nadeel zijn mogelijke vlekken. Sommige vlekken gaan er simpelweg niet meer uit. Dit zorgt voor een onhygiënische uitstraling. Zeker in restaurants met een open keuken.