In sectoren als de zorg of de levensmiddelenindustrie is hygiëne de rode draad en is het van groot belang te weten hoe en wanneer medewerkers moeten handen wassen. De gevolgen zijn in bepaalde gevallen niet te overzien als er een uitbraak van ziekte, besmetting of infectie is. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie kan dit rampzalig zijn. In het ergste geval kan het leiden tot sterfgevallen, schadeclaims, imagoproblemen of stopgezette productieprocessen. In elke professionele omgeving waarbij hygiëne wettelijk verplicht is en volgens protocollen wordt uitgevoerd, zijn de juiste producten en de juiste methodes essentieel.
Huidbescherming, Handdesinfectie, Huidreiniging en Huidverzorging
Showing all 18 results
Ook al zijn we een regeltjesland, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er op veel plekken nogal wat verbeterpunten zijn waar wordt gewerkt met voedsel, dieren of mensen. Veel mensen hebben een intuïtieve manier van handen wassen, maar voor een goede reiniging of handdesinfectie van professionals als koks, obers, slagers, bakkers, verplegers, artsen en ander personeel in de horeca, industrie of de zorg is een serieus stappenplan nodig. Voor infectiepreventie, kruisbesmetting is een doordacht handen wassen protocol een vereiste.
Tip 1: “handhygiëne” wat schrijft de FDA voor op het gebied van handen wassen en handhygiëne?
– Voorafgaand aan het werk of voorafgaand aan het aantrekken van handschoenen.
– Na elk toiletbezoek.
– Na aanraking of gebruik van iemands huid, zakdoeken, tissues, deurklinken, tabaksproducten en diverse gebruiksvoorwerpen die bacteriën kunnen aantrekken.
– Tijdens het eten of bereiden van voedsel.
Tip 2: wanneer de handen wassen? In de zorg hanteert men de 5 momenten van handhygiëne van de WHO:
– Een hand wash voordat er fysiek contact is met een patiënt.
– Een hand wash na aanraking van een patiënt.
– Voorafgaand aan een schoonmaak of een medische procedure.
– Na aanraking van vloeistoffen of lichaamsmateriaal.
– Na een contact met de patiëntenomgeving.
Tip 3: adviezen voor een goede handhygiëne bij wassen met water
– Zorg dat alle hulpmiddelen brandschoon zijn: de kraan, het droogmiddel en het schoonmaakmiddel. Gebruik geen middel met handcontact zoals handzeep of een handdoek, maar een dispenser met zeep of een wandblower om de handen te drogen.
– Zorg voor voldoende zeep, trek de tijd uit voor het wassen.
– Laat een flinke stroom water uit de kraan komen.
– Zorg dat het handen wassen grondig gebeurt. Sla bepaalde zaken niet over, zoals bijvoorbeeld de vingertoppen, de polsen of de schachten tussen twee vingers.
– Ook het afdrogen van de handen dient grondig te gebeuren.
Tip 4: adviezen bij het desinfecteren van handen met handalcohol
Zeker in de zorg, voor infectiepreventie en ter voorkoming van kruisbesmetting, wordt gewerkt met handalcohol. Wij raden daarbij de onderstaande punten aan:
– Voor desinfecteren is een correcte dosis handalcohol nodig.
– Als correcte dosis adviseren wij om minimaal drie milliliter per wasbeurt te gebruiken.
– Ga door met handen wrijven totdat ze volledig droog zijn.
– Denk ook aan de vingertoppen, polsen en ruimtes tussen vingers.